Steve Pavlina on varsin menestynyt blogaaja ja kirjailija henkilökohtaisen kehityksen saralla. Hänen bloginsa kerää kuukausittain kaksi miljoonaa kävijää. Joulukuussa Steve totesi, että jakamalla maailma paranee, joten hän siirsi kaiken verkkoon tuottamansa sisällön public domainiin, eli luopui kaikista tekijän yksinoikeuksista. Tämä luovutus ei koske hänen julkaistuja kirjojaan, mutta hänen olemassaolevat ja tulevat blogikirjoituksensa, podcastinsa, YouTube-videonsa, tweettinsä, foorumikirjoituksensa ja uutiskirjeensä ovat nyt tekijänoikeuden suojan ulkopuolella.
Kaikella Steven tekemällä sisällöllä saa siis tehdä mitä haluaa, kunhan ei muita lakeja mene rikkomaan. Steve kyllä kehottaa, että alkuperäisen tekijän eli hänen mainitseminen uudelleenkäytön yhteydessä olisi kohteliasta, mutta hän ei sitä vaadi. Ja toki kaikki ymmärrämme, että plagioimalla Steven kirjoituksia ei oma kirjailijaura kyllä urkene.
Miksei Steve sitten julkaissut materiaaliaan vaikkapa CC BY -lisenssin alaisena? Sehän antaa vapaat kopiointi- ja muunteluoikeudet, mutta vaatii nimen maininnan (ks. sivu 110). Ilmeisesti Steve pitää tällaista lisenssiä ehtoineen liian jäykkänä. Public domain antaa muille vapauden tehdä mitä vain ilman pelkoa lisenssiehtojen tahattomasta rikkomisesta. Kunhan toimii omantuntonsa mukaan, kaikki on kunnossa.
Todetaan vielä, että Suomessa kirjallisia teoksia ei voi omalla ilmoituksella siirtää public domainiin, koska esimerkiksi isyysoikeutta (ks. Moraaliset oikeudet, sivu 28) ei voi suomessa luovuttaa pois. Mutta jos joku haluaa luopua mahdollisimman laajasti kaikista yksinoikeuksistaan, CC0-lisenssi (cee cee nolla) lienee hyvä valinta – se on niin lähellä public domainia kuin lainsäädäntö sallii.