Viikon pulma: Voiko opetukseen tehdä materiaalia kynällä ja paperilla jäljentämällä nuotistoa, johon sitten lisätään vaikkapa kanteleen soitto-ohjeet?
Teoksen kopiointia on kaikenlainen jäljentäminen, oli sitten kyse digitaalisesta kopiosta, valokopiosta tai vapaalla kädellä piirtämisestä. Nuotteja on aika vaikea kirjoittaa ”omin sanoin”, joten käytännössä minkä tahansa kappaleen nuottien jäljentäminen tarkoittaa teoskappaleen syntymistä. Ainoastaan kappaleen pienen osan kirjoittamisen voisi sitaattina sallia (ks. Sitaatit, sivu 66), mutta koko kappaleen jäljentäminen ei ole sallittua.
Tero Toivanen sanoo
Entäs, jos teet transkription! Päteekö sama sääntö?
Tarmo Toikkanen sanoo
Transkriptio tarkoittaa ymmärtääkseni muuntamista toiseen notaatioon. Tämä on myös teoskappaleen tekemistä. Maalausta ei saa piirtää, piirrosta ei saa maalata, nuotteja ei saa kirjoittaa kirjaimin, kirjaa ei saa kirjoittaa eri kielellä. Ilman tekijän lupaa, siis. Jos muunnetun tuotoksen kuvaama teos perustuu oleellisesti alkuperäiseen eikä ole itsenäinen teos, on se muunneltu kopio, jonka tekemiseen vaaditaan lupa. Vain jos teos on itsenäinen eli toinen teos on ollut korkeintaan inspiraationa, voi sen tehdä ilman lupaa.