Viikon pulma: Voinko laatia opetusmateriaaliksi videon, joka sisältää katkelman romaanista ja jossa oppilaille malliksi ajattelen ääneen sen lukemista (eli käyn keskustelua tekstin kanssa) demotakseni sitä, miten luetaan rivien välistä? (kiitos kysymyksestä, Nina Rantapuu)
Kun laatimassasi teoksessa käytetään toista teosta, on sille aina löydyttävä peruste, sillä lähtökohtaisestihan teoksen osankin kopiointi on alkuperäisen tekijän yksinoikeus. Teoksen katkelman käyttö sen analyysin yhteydessä on kuitenkin hyvin selvästi sitaattioikeuden mukaista käyttöä (ks. sivu 66). Kun kerran omassa teoksessasi analysoit tätä toista teosta, käyt tällöin teosten välistä diskurssia. Jos tätä analyysiä ei voisi tehdä yhtä hyvin ilman itse teoksen katkelman käyttöä, on sen käyttö tällöin perusteltua sitaattina.
Oman teoksesi muodolla ei sinänsä ole suurta merkitystä. Se voi olla vaikkapa ruutukaappausvideo, jossa näkyy sopiva katkelma tekstistä ja johon teet merkintöjä ja jossa kerrot ääniraidalla, miten työ etenee. Se voi olla myös ihan tekstimuotoinen aineisto, jossa on sitaatti alkuperäisestä teoksesta ja siihen liittyvä analyysi. Podcast, näytelmä, puhutun luentoesityksen tallenne… Kaikissa pelataan samoilla säännöillä. Kunhan lainatun katkelman lähde on mainittu hyvän tavan mukaisesti ja katkelmaa todella käytetään analyysin tukena, on käyttö sallittua.
Tarkempia perusteluita hyväksyttävälle sitaatille löytyy hieman samankaltaisesta tekijänoikeusneuvoston päätöksestä TN 2002:11, jossa käsitellään musiikkinäytteiden käyttöä verkko-oppimateriaalissa.
Nina Rantapuu sanoo
Kiitos vastauksesta!
Vielä jää ilmeisesti pulmaksi sellaisten materiaalien käyttö, kuten esim. kuvat, josta ei voi irrottaa ”palasta” eli sitaattia. Mutta eipä hätää, onneksi on avointa sisältöä! Ja useinhan on myös mahdollista pyytää kohtuullisen helposti lupa tekijänoikeuksien haltijalta 🙂
Tarmo Toikkanen sanoo
Sinänsä jos olet käsittelemästä kirjaa teoksena, niin se, että videoinnissa vilahtaa kuvia, ei mielestäni haittaa mitään. Jos sen sijaan otat yksittäisen kuvan tarkemman analyysin kohteeksi, voisi joku katsoa, että olet nyt yksittäistä kuvaa teoksena analysoimassa ja tällöin tulisi sitaattioikeuden koskea vain osaa tästä kuvasta. Harmaalla alueella mennään. Mutta jos pääpointti on itse tekstissä, niin kuvien vilahtelu tallenteessa ei ole mielestäni ongelma. Tietysti jos haluat käyttää kuvia laajemminkin (eli kopioida ne toiseen kontekstiin), tulee raja nopeasti vastaan. Mutta kuten sanoit, avoimen sisällön puolella tätä ongelmaa ei tule.
Vesa Linja-aho sanoo
”Sinänsä jos olet käsittelemästä kirjaa teoksena, niin se, että videoinnissa vilahtaa kuvia, ei mielestäni haittaa mitään.”
Tähän liittyen: onko sallittua, että:
* kuvaan videota vaikkapa kahvilassa, ja taustalla soi joku tekijänoikeussuojaa nauttiva biisi
* jaan videon eteenpäin avoimella lisenssillä.
Voiko ajatella niin, että kun se biisi nyt vain sattui soimaan taustalla, niin videon julkaisu on sallittua? Tai että jos otan valokuvan kadulla kävelevästä ihmisestä, jonka paidassa on tekijänoikeuden suojaama kuva?
Tarmo Toikkanen sanoo
Jos tallenteessasi teos on selvästi sivuosassa, niin tällöin sen kuuluminen tai näkyminen ei aiheuta ongelmia. Voisi ehkä katsoa, että jos videossasi kuuluu jokin musiikkikappale kokonaisuudessaan eikä sen päälle puhuta, niin se ei ole enää sivuosassa. Samoin jos otat kuvan ihmisestä ja hänen t-paidastaan, on hänen t-paitansa kuva aika keskeisessä osassa kuvaasi. Mutta jos otat yleisemmin maisemakuvaa ja siinä nyt sattuu olemaan pienessä osassa henkilö, jolla on paidassaan epäselvästi näkyvä kuva, niin sen luultavasti voidaan katsoa olevan sivuosassa eikä se vaikuta oikeuteesi esim. lisensoida tallennettasi haluamallasi tavalla.
Marja Ahola sanoo
Ovatko nettilehtien artikkelit avointa materiaalia? Saako niistä muokata kieliharjoituksia (esim. aukkotehtäviä). Tekstilähde pitää luonnollisesti mainita.
Tarmo Toikkanen sanoo
Eivät ne verkkolehdet ole avointa materiaalia, elleivät ne erikseen niin sano. Tekijänoikeudet ovat automaattisia. Jos niitä yksinoikeuksia ei kaikki tarvitse, on niistä erikseen osattava luopua, vaikkapa juuri Creative Commons -lisenssillä. Aukkotehtävän tekeminen verkossa julkaissusta tekstistä ei siis ole valitettavasti mahdollista ilman lupaa. Lähteen mainitseminen ei auta asiaa.