Wikipedian taustalla oleva Wikimedia-säätiö tarjoaa Commons-palvelussaan valtavan varannon kuvia ja muuta multimediaa. Kuvat ovat pääsääntöisesti korkealaatuisia ja nimenomaan opetukseen soveltuvia.
Flickr-palvelussa on satoja miljoonia valokuvia avoimesti lisensoituna, mutta kuten Teemu Leinonen kirjoitti, määrä ei korvaa laatua opetuksessa. Sadan hakusanaan sopivan vaihtelevan tasoisen turistikuvan sijaan opettajalle kelpaisi useimmiten vain pari korkealaatuista vaihtoehtoa, joista valita tarkoitukseen sopiva. Teemu myös ihmettelee, miksei opaskirjan sivujen 115-117 kuvien hakuohjeissa mainita Wikimedia Commonsia. Tähän minulla ei ole hyvää syytä – se pitäisi mainita. Toisaalta, Googlen kuvahaku useimmiten tuo Wikimedia Commonsin materiaalit aika hyvin näkyville, mutta kuvien hakeminen suoraan on joissain tilanteissa hyödyksi.
Wikipedia-artikkeleiden kuvat ovat kaikki avoimesti lisensoituja. Osa kuvista sijaitsee kunkin maan omassa Wikipediassa, mutta jos kuvalle on käyttöä useammalla kielialueella, siirretään kuva Wikimedia Commonsiin, joka on kaikille Wikimedia-säätiön projekteille yhteinen mediapalvelin. Varannossa on tätä kirjoittaessa reilu 8 miljoonaa mediatiedostoa. Kaikki Commonsin mediamateriaali on avoimesti lisensoitua eli kuva vain voi niitä kopioida, muunnella, yhdistellä ja julkaista osana omaa tuotantoaan.
Itse hakutulokset voivat olla hieman hankalat tulkita, joten otetaan esimerkki. Lähdetään hakemaan taidehistorian kurssia varten kuvamateriaalia barokkiajan naismaalari Rachel Ruychista. Haku antaa ensin Category-tyyppisen tuloksen, siis taiteilijan nimellä tehdyn kategorian. Oletettavasti kaikki hänen tekemänsä taideteokset ovat tässä kategoriassa. Muut tulokset, kuten Creator-sivu ja erilliset File-tyyppiset mediatiedostot eivät tässä tapauksessa ole edes tarpeen, sillä siirtymällä Rachel Ruych -kategoriasivulle näet yhdellä näkymällä kaiken häneen liittyvän. Perustietojen lisäksi on luettelo hänen tekemistään maalauksista ja sivun lopussa näet, mihin kategorioihin tämä kategoria kuuluu ja niistä pääset seikkailemaan vaikkapa 1600-luvun muihin taiteilijoihin tai Hollantilaisiin taiteilijoihin.
Otetaan toinen esimerkki. Haetaanpa Pablo Picassosta aineistoa hakusanalla Picasso. Hakutuloksen sijaan päädyt suoraan sivulle Pablo Picasso, koska tätä luultavasti halusitkin. Sivulla kerrotaan henkilön perustiedot usealla kielellä hyvin lyhyesti (tarkemmat tiedothan ovat Wikipediassa) ja sitten näytetään aiheittain mediatiedostoja Picassoon liittyen. Koska Pablo Picasson teokset ovat tekijänoikeuden suojan piirissä, niitä ei täältä juurikaan löydy, mutta sen sijaan löydät valokuvia hänestä ja hänen museoistaan. Sivun alalaidassa on kategoria-linkki, jota kannattaa napsauttaa Pablo Picasso -kategoriaa ja katsoa, mitä kaikkea Picassoon laajemmin liittyy.
Otetaan loppuun vielä kasa linkkejä Wikimedia Commonsin eri aiheisiin. Niistä saanee hyvän kuvan tämän mediavarannon ulottuvuuksista.
Luonto
Eläimet · Fossiilit · Maisemat · Merielämä · Kasvit · Sää
Yhteiskunta · Kulttuuri
Taide · Uskonnot · Vaakunat · Viihde · Tapahtumat · Liput · Ruoka · Historia · Kielet · Kirjallisuus · Musiikki · Esineet · Ihmiset · Paikat · Politiikka · Urheilu
Tiede
Astronomia · Biologia · Kemia · Matematiikka · Lääketiede · Fysiikka · Teknologia
Tekniikka
Arkkitehtuuri · Kemiantekniikka · Yhteiskuntatekniikka · Sähkötekniikka · Ympäristötekniikka · Geofysiikka · Mekaniikka · Prosessit
Maapallo
Meret · Saaret · Saaristot · Maanosat · Maat · Alijaot
Avaruus
Asteroidit · Luonnolliset kiertolaiset · Komeetat · Planeetat · Tähdet · Galaksit
Tero Toivanen sanoo
Kiitos tästä erittäin tarpeellisesta artikkelista. Yksi tarkentava kysymys: Voiko siis itse siirtää kuvan jonkin maan Wikipediasta kuvan Wikimedia Commonsiin?
Toinen kysymys liittyen CC BY, Attribution lisenssiin: ” You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work).” Mistä löytyy tekijän määrittelemä attribuutti? Käytännössä olen merkinnyt linkin sivulle, josta alkuperäinen kuva löytyy. Mitään selkeää ohjetta en kuitenkaan ole tähän toimintaan löytänyt.
Nuo lisenssit olisi hyvä muuten saada suomen kielelle vai mitä? Creative Commonsin sivuilta en vielä niitä löytänyt http://creativecommons.fi/ . Vai enkö vain osannut etsiä.
Tarmo Toikkanen sanoo
Miika jo vastasikin Wikimedia Commonsiin liittyvään kysymykseen asiantuntevammin kuin mihin minä olisin pystynyt.
Attribuution osalta ihmiset eivät yleensä vaadi tarkkaa attribuutiomuotoa, jolloin voit käyttää omaa harkintaasi sopivan ymmärrettävän sanamuodon muotoilussa. Joskus taas tekijällä on tarkka toive. Tätä toivetta olisi siis hyvä noudattaa, jos sellainen teoksen tai lisenssin yhteydessä näkyy. Tekijän nimi näkyy jossain teoksen verkkosivulla, palvelusta riippuen aina eri paikassa,
Tero Toivanen sanoo
Mistä tuo Miikan vastaus löytyy? En näe sitä ainakaan näissä blogivastauksissa. Asia kiinnostaa kovasti!
Miika H. sanoo
Tuossa alapuolella sen pitäisi olla.
Miika H. sanoo
Kommentoin jo tuonne Facebookin puolelle seuraavasti:
”Itse asiassa kuvia ei enää siirretä erikielisistä wikeistä commonsiin, vaan oletuksena kaikki lisätään nykypäivänä commonsin puolelle josta ne sitten linkitetään erikielisten wikien artikkeleihin. Poikkeuksen muodostavat sitaattioikeudella käytetyt kuvat (yritysten logot ym.), jotka lisätään vain siihen wikiin, jossa sitä tarvitaan.”
Commonsiin ei siis voi lisätä mitä tahansa kuvia, vaan pelkästään sellaisia kuvia, joihin omistaa oikeudet: katso kuva http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Decision_Tree_on_Uploading_Imagesv2_fi.svg ja teksti http://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Aloittajan_ohjeet/Lisenssin_valitseminen .
CC-lisenssit on käännetty suomeksi, ja niiden tiivistelmä löytyy osoitteesta 11http://creativecommons.fi/lisenssit/ .
Tero Toivanen sanoo
Kiitos Miika! Noista linkeistä on minulle vielä paljon hyötyä!