Mitä lisäkustannuksia tulee oppilaitokselle siitä, että sen tuottamat oppimateriaalit julkaistaan avoimella lisenssillä verkossa? Tulos voi yllättää.
Avointen oppimateriaalien pioneeri on tietenkin MIT ja sen OpenCourseWare-sivusto, joka sisältää kaiken yliopiston oppimateriaalin CC BY-SA -lisenssillä. Nopeasti ajatellen voisi kuvitella, että tarvittavien korvausten maksaminen materiaalin tekijöille olisi kalliimpaa avoimen julkaisun tapauksessa kuin jos materiaalit vain julkaistaisiin tekijänoikeuden alaisena verkossa. OCW:tä hoitava Steve Carson kuitenkin toteaa, että hintaeroa ei ole.
Tämä tarkoittaa, että jo materiaalin julkaiseminen tekijänoikeuden alaisena verkossa vaatii tekijöiltä lupia ja maksuja, mutta CC-lisenssin lisääminen ei tuota mitään lisäkustannuksia. Tekijöitä ei kiinnosta, voiko materiaalia laillisesti remiksata. Sen julkinen saatavuus netissä on se isoin asia, josta pitää saada korvaus.
Jos sama pätee muuallakin – ja miksei pätisi – verkkoon joka tapauksessa päätyvän oppimateriaalin lisensointi sopivalla CC-lisenssillä on täysin ilmainen kylkiäinen. Viime viikkoisessa kirjoituksessa käsittelin hieman enemmän avoimen lisensoinnin hyötyjä (mutta katso myös sivu 100 opaskirjasta).