Jos USAssa menestyvä ammattikirjailija tyrmää puolen miljoonan dollarin kustannussopimuksen ja tekee mieluummin omakustanteen, kannattaa ehkä meillä Suomessakin miettiä omakustantamista. Olen viimeisen vuoden aikana tavannut useita opettajia, jotka harkitsevat oman oppikirjan tekemistä – tyypillisesti verkkoon. Miksei siis verkon lisäksi omakustanteena?
Barry Eisler on USAlainen menestyskirjailija ja blogaaja. Joe Konrath haastatteli häntä melko laajasti aiheesta eKirjat ja itsekustanteet 19.3.2011. Barry oli saanut ajatuksen omakustantamisesta tyttäreltään, joka oli aamiaispöydässä kysynyt, miksei hän kustantaisi tulevaa kirjaa itse. Ajatus ei ollut tullut hänelle mieleenkään, koska itsekustanteita ovat perinteisesti tehneet ne, jotka eivät ole saaneet kustannussopimusta. Mutta vähän aikaa numeroita pyöritettyään hän totesi, että omakustanne itse asiassa on nykyisin aika järkevä valinta.
Yleensä kirjakustantajat USAssa tarjoavat fiktiokirjailijalle 25% nettovoitoista. Mutta kun eKirjaa myydään Amazonissa, Amazon ottaa hinnasta 30%, kustantaja noin 50% ja kirjailijan agentti tyypillisesti 15%. Jäljelle jää kirjailijalle noin 15%. Ja kun eKirja ei synnytä painokuluja, varastointikuluja, toimituskuluja tai mitään muutakaan, tuntuu tuo kirjailijan osuus onnettoman pieneltä. Perinteisesti kirjailija on tarvinnut kustantajaa, jotta hänen viestinsä saavuttaa lukijan (kirjan painaminen, varastointi, kuljetus, toimitus myymälöihin…). Nykyään kustantajaa ei enää siihen tarvita.
Kirjailija voi julkaista kirjansa itse omakustanteena. Omakustanteita voi myydä verkossa eKirjoina mm. Amazonissa, Barnes&Noblessa ja Smashwordsissa, jolloin kirjailija saa noin 70-85% myyntituloista itselleen. Printtiversioitakin saa ulos kohtuulliseen hintaan on-demand-painotaloista kuten Lulu.com:sta. Koska kustantajan osuutta ei tarvita, kirja voidaan myydä huomattavasti edullisempaan hintaan. Koska hinta on alhaisempi, myyntikin nousee. Koska kirjailija saa suuremman osuuden kasvaneeta myynnistä, myös hänen tulonsa kasvavat. Tällä perusteella Barry Eislerkin totesi, että puolen miljoonan dollarin kustannussopimus ei itse asiassa häntä kiinnosta, koska printti- ja eKirjojen myynnistä hän saa luultavasti omakustantamalla suuremmat tulot vuosien kuluessa. Ja hänellä on enemmän päätösvaltaa kirjojensa markkinoinnista, ulkoasusta ja toimituksellisista päätöksistä.
eKirjojen edut tuntuvat loputtomilta: Kun printtikirja on myytävä melko lyhyessä ajassa (kun se on kirjakauppojen hyllyillä), eKirjaa voidaan myydä loputtomiin. Eikä pienen niche-kirjan tarvitse kilpailla listahittien kanssa, koska virtuaaliseen kirjavalikoimaan mahtuu kaikki (pitkä häntä -efekti). Joe mainitsee esimerkkinä ”The List”-kirjansa, jonka hän kirjoitti 12 vuotta sitten. Yksikään kustantaja ei hyväksynyt kirjaa valikoimiinsa, joten hän julkaisi sen itse eKirjana Amazonissa. Kahdessa vuodessa kirja on myynyt yli 35 tuhatta kappaletta ja on Amazonin kaikkien aikojen myyntilistalla sijalla 15. Joen mielestä myyntimenestyksen takana on halvempi hinta: printtikirja maksaa $14, mutta eKirjan saa hintaan $2.99.
eKirjan paras hinta on Barryn ja Joen kokemusten mukaan $0.99-$4.99. Tällöin myyntiä tapahtuu eniten. He ihmettelevät, että suuret kustantajat eivät älyä hinnoitella kirjojaan näin, mutta syy on melko selvä: paperikirjojen myynnin suojelu. Joe itse myy joka päivä 3000 kirjaa, koska ne on hinnoiteltu edullisiksi.
Jos aihe kiinnostaa, kannattaa lukea koko haastattelu (englanniksi). Ja jos lukijoiden keskuudesta löytyy kokemuksia omakustanteiden tekemisestä, eKirjojen julkaisusta tai jos teillä on aikomuksia tällaisia tulevaisuudessa kokeilla, kertokaa kommenteissa oma tarinanne.
Tarmo Toikkanen sanoo
Rowling julkaisi Pottermore-sivuston, joka sisältää kaikenlaista sosiaalista kivaa Potter-faneille. Samasta paikasta pääsee käsiksi myös Potterin e-kirjoihin. Rowling liittyy siis sarjaan kirjailijoita, jotka ovat päättäneet julkaista e-kirjansa itse, ilman kustantajaa. Moni kirjailija ei tähän pysty, koska kustantajat omistavat oikeudet heidän kirjoihinsa laajasti, mutta Rowling on pitänyt ohjat tiukasti käsissään. Lue Wiredin analyysiä aiheesta.
Jesse Soininen sanoo
http://jaycross.posterous.com/re-imagining-the-book
Jouni Paakkinen sanoo
Asia riippuu huomattavan paljon siitä, millaisesta oppikirjasta puhutaan. Jos kyse on esim. korkeakoulun kurssikirjasta, jossa tekstin ohella on korkeintaan joitain yksinkertaisia kaavioita ja kirjoittaja on alansa tunnustettu guru, omakustanteella voisi olla mahdollisuuksia – olettaen että meillä olisi hyvät jakelukanavat ja teos hyväksyttäisiin oppilaitoksissa käyttöön.
Mitä taas tulee esim. peruskoulun tai lukion materiaaleihin, nykyään puhutaan niin valtavasta aineistokokonaisuuksista oppaineen, tehtäväkirjoineen, sähköisine lisämateriaaleineen, kielten kohdalla myös äänitteineen – markkinoinnin välttämättömyydestä puhumattakaan – että vaikea nähdä omakustanteen olevan kovin realistinen, ellei sitten omakustantajalla ole paksu kukkaro ja paljon aikaa ja todella laajaa teknistä taitoa hommaan lähtiessä. Kuvitukset ja taitot, mitä oppikirjalta odotetaan, ovat varsin runsaita ja mutkikkaita. Haaste kokonaisuutena on suuri kustantamoillekin, mikä näkyy firmojen yhdistymisinä ja karsiutumisina.
Mutta toki – astetta korkeammalla, tiettyyn spesifiin aiheeseen, mihin on selvä tilaus eikä markkinointiin, taittoon, kuvitukseen, oheismateriaaleihin jne. tarvita erityisen suuria ponnistuksia ja myyntikanavat ovat tavalla tai toisella kunnossa, asiansa osaava ja arvostettu kirjoittaja voi hyvinkin onnistua omakustanteella.
Mitä tulee hinnoitteluun, oppikirjoissa painamis- ja logistiikkakulut ovat loppujen lopuksi hyvin pieni osa nimenomaan oppikirjan hintaa, kaiken edellä mainitun johdosta. Lisäksi pitää muistaa, että myös sähköisten kirjojen jakelu tarvitsee toimivan ja turvallisen järjestelmän ja sellaisen tekeminen IT-firmoissa ja ylläpito maksaa, vielä kun meillä markkinat eivät ole Amazonin veroiset. Etenkään oppikirjojen kohdalla en näe kovin todennäköisenä, että hinnat sähköisenäkään tippuvat kirjoituksessa mainitulle tasolle. Toisaalta, sähköisyys mahdollistaisi osien ostamisen kirjasta, mikä taas ei painettuna ole kannattavaa bisnestä.
NiinaC sanoo
Täältä saa laadukkaita e-kirjan tai printti kirjan kansia tosi hyvillä hinnoilla niille jotka haluavat omakustantaa: http://niinascoverdesign.weebly.com/suomi.html
20€ – 57€ hintahaarukalla.