Viikon pulma: Jos paperimateriaalissa erikseen kielletään kopiointi, saako siitä silti tehdä yksityiskäytön piirissä kopioita?
Yksityiskäyttö (ks. sivu 72) on oikeus, jota ei millään sopimuksella tai kiellolla voida estää. Yksityiskäytön piirissä kopiointi on siis sallittua, teoksessa mahdollisesti olevista kielloista huolimatta. On toki muistettava, että näin tehtyjä kopioita ei saa koskaan tuoda yksityiskäytön piiristä pois, vaikkapa näyttämällä tai esittämällä niitä julkisesti. Samoin koulujen valokopiointilupa sallii kopioinnin, vaikka teoksessa olisi kopioinnin kielto. Toisaalta kielto on usein juuri harjoituskirjoissa, joita ei valokopiointiluvan nojalla saa muutenkaan kopioida.
Tiina Immonen sanoo
Voivatko opiskelijat skannata paperisen oppikirjan (oppilaitoksen kappale) omaan käyttöön sähköiseen muotoon yksityiskäytön piirissä, samoin kuin tehdä paperitulosteen, vai onko digitointi tässäkin tapauksessa kielletty? Tästä on tullut opiskelijoiden kanssa erilaisia tulkintoja.
Tarmo Toikkanen sanoo
Opiskelijat (ja opettajat) saavat yksityishenkilöinä kopioida omaan yksityiskäyttöönsä teoksia. Laki rajoittaa ainoastaan digitaalisesti kopiosuojatun aineiston kopiointia. Eli opiskelija voi itse päättää pistää oppikirjan valokopiokoneen tai skannerin läpi, mutta lopputulos on hänen oma yksityiskopionsa. Tällaisen yksityiskopion voisi edelleen kopioida muutamalle ystävälle, muttei sen laajemmin. Eikä yksityiskopiota saa tuoda julkiseen tilaisuuteen. Kopion tekotavalla ei ole merkitystä. Yksityiskopion voi tehdä käsin kirjoittamalla, valokopioimalla, valokuvaamalla, ääneen lukemalla sanelukoneeseen, plaraamalla sivuja videokameran edessä tai minkälaisia tapoja sitä nyt voikaan keksiä. Kaikki ovat yhtä sallittuja.
Oppilaitoksille erikseen hankittu sopimuslisenssi antaa oikeuden tulostaa ja valokopioida aineistoa opiskelijoille, mutta ei salli digitointia. Tämän sopimuslisenssin puitteissa siis tietyt kopiontekotavat ovat sallittuja, toiset taas eivät.
Opiskelija saa siis itse digitoida oppikirjoja ja harjoituskirjoja niin halutessaan, mutta sen on oltava hänen omaa opiskeluaan ja yksityistoimintaansa. Opettaja ei siis voi kehoittaa (eikä ainakaan edellyttää) opiskelijaa tekemään tällaisia kopioita, sillä tällöin kyse on opetukseen liittyvästä toiminnasta, jota ei voi välttämättä pitää yksityistilaisuutena.