Opettajille on avattu uusi tekijänoikeuksia selittävä sivusto, joka on Suomen parhaimpien puolueettomien asiantuntijoiden ylläpitämä.
Vaikka tekijänoikeuslaki ja useimmat oikeuspäätökset ovat netissä julkisesti, ei niiden tulkitseminen ole helppoa. Tästä syystä Opettajan tekijänoikeusopaskin on tehty – koska lakiasiat on ilmaistava konkreettisemmalla tavalla.
Ennen tätä vuotta netissä opettajat ovat luottaneet Kopiraitti-sivustoon, joka selittää koulun tekijänoikeusongelmia ja tarjoaa niihin vastauksia. Kopiraitin takana on kuitenkin Kopiosto, joka tekijänoikeusjärjestönä ei ole puolueeton toimija, vaan nimenomaan valvoo ja edistää teosten tekijöiden oikeuksia. Kun opetuksessa useimmiten on kyse juurikin teosten hyödyntämisestä, tulevat nämä neuvot vähän väärältä suunnalta.
Yliopistojen yhteinen immateriaalioikeusinstituutti IPR University Center on vihdoin saanut julkaistua oman opassivustonsa, joka kulkee nimellä Operight: www.operight.fi. Tämä opas ei ole kallellaan mihinkään suuntaan, vaan kertoo asiat niin kuin ne ovat. Toisin kuin tämä sivusto, jossa otamme välillä aika voimakkaastikin kantaa lain epäkohtiin, Operight pyrkii pääosin kertomaan, miten asiat ovat, joskin lain selviin epäkohtiin Operightkin ottaa kantaa, kuten seuraavassa, jossa ensin todetaan useimpien lakioppaiden kanta videoihin (eli kaikki opettajien tekemät opetusvideotkin ovat ”elokuvateoksia” eli niitä ei saa esittää opetuksessa) ja sen jälkeen todetaan lain ongelmallisuus:
”Tekijänoikeudellisessa mielessä kaikki YouTubessa olevat videot ovat elokuvateoksia ja koska tekijänoikeuden rajoitus teosten vapaasta esittämisestä opetuksessa ei niitä koske, tarvitaan kaikkien sopimuslisenssin ulkopuolelle jäävien elokuvateosten esittämiseen lupa. Elokuvateoksien on katsottu tarvitsevan muita teoksia suurempaa suojaa, mutta tämän osalta lain voidaan sanoa olevan jäljessä, sillä se ei erottele teatteri- tai tallennelevitykseen tarkoitettuja kokoillan elokuvia muista elokuvateoksista samalla tavalla kuin sopimuslisenssi erottelee.” (lähde)
Operight sisältää erilaista sisältöä, jonka hahmottamisessa voi hetki mennä. Tässä peruskuvio:
- Sivustolla on pidempiä artikkeleita, jotka on usein kirjoitettu esimerkkitapauksen muotoon.
- Lisäksi sivustolla on suoria kysymyksiä ja niihin vastauksia. Joka sivulla on palautelomake, jolla voi lähettää uusia kysymyksiä, joihin oletettavasti ilmaantuu jollain aikataululla vastauksia sivustolle.
- Sivustolla on myös tekijänoikeusneuvoston ja oikeusistuimien päätöksiä, jotka ovat tiiviitä eivätkä välttämättä aukea, ellei linkkiä seuraamalla lue koko päätöstä.
- Sivustolla on myös perussanastoa, jossa on selitetty keskeisimmät termit.
- Jokainen sivu on varustettu asiasanoilla ja kullakin sivulla ollessasi näet sivupalkissa muuta sisältöä, joka liittyy samoihin aiheisiin.
- Osa asiasanoista on suurempia teemoja, jotka on nostettu etusivun pääaiheiksi ja jotka ovat pääreitti itse sivuston sisältöön.
Sivustolle mennessäsi voit joko valita jonkun pääteemoista tai niiden alla näkyvästä aiheluettelosta sopivimman. Pääteemat vievät johdantosivulle, josta pääset eteenpäin valitsemalla oikean navigointipalkin linkeistä sopivimman. Aiheluettelo vuorostaan vie hakutulossivulle, jossa on lueteltu aiheeseen liittyviä resursseja.
Operight on tervetullut ja kipeästi kaivattu lisä opettajan tekijänoikeustietämyksen lisäämiseen. Suosittelen kaikille opettajille sivustoon tutustumista. Käyttäkää myös kysymyslomakkeita ja lähettäkää lisäkysymyksiä ja ihmetyksen aiheita ylläpitäjille, jotta he voivat jatkokehittää sivustoa.
Jo tässä vaiheessa voin todeta, että avoimia sisältöjä Operight käsittelee valitettavan suppeasti, mutta tästä on hyvä kuitenkin aloittaa.
Miika H. sanoo
Linkin voisi korjata 🙂
Tarmo Toikkanen sanoo
Hupsista. Tekevälle sattuu… Korjattu.