Runojen lainaaminen sitaattioikeuden perusteella on ongelmallista, sillä sitaatin ymmärretään olevan osa teosta, mutta runosta osan ottaminen ei useinkaan ole mielekästä. Missä menee raja?
Otetaan esimerkiksi Häme-Wikin artikkeli runoilija Voitto Ormasuosta. Artikkelissa on lainattu Voiton runosta ”Kotipitäjää muistellessa” toinen säkeistö kokonaisuudessaan, 8 säettä. Onko sitaatti sallittu?
No, ainakin lainaus on vain osa runosta, koska runolla on mittaa seitsemän säkeistöä. Mutta onko kokonaisen säkeistön ottaminen ”tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa”, kuten laki asian sanoo?
Yleisesti ottaen puhuttaessa runoilijasta ei runosta näin laajaa sitaattia varmaan voisi ottaa. Mutta Häme-Wikin tarkoitushan on kertoa Hämeestä ja sen paikallisoloista, -historiasta ja -kulttuurista. Koska tämä Ormasuon runo kertoo juurikin Hämeestä, käyttökonteksi on erityisen osuva. Lainausta edellyttää myös asianmukainen runon kuvailu ja teemojen erittely, jota sitaatti tukee. Ja lopussa on tarkka lähde mainittuna.
Vaikka runosta on otettu melkoisen pitkä osuus, näyttäisi sitaatin pituus tässä tapauksessa kuitenkin olevan perusteltu, tarkoituksen edellyttämä laajuus – oman mielipiteeni mukaan. Muitakin mielipiteitä toki voi olla.