Viikon pulma: Näpsin kuvia Huimalassa lasten syntymäpäiväkutsuilla. Saanko laittaa julkiseen jakeluun kuvan, jossa on Huimalan sisätiloissa oleva aikuisen kokoinen patsas? Entä sellaisen kuvan, jossa on kiipeilytelineistöön liitetty, vaikeammin liikuteltavissa oleva patsas? Onko periaatteessa eroa laittaisinko kuvan julkiseen jakeluun vai vain omalle synttäriporukalle?
Kuvien ottamista ja julkaisua rajoittavat sekä tekijänoikeus että yksityisyydensuoja. Näiden lisäksi eri tiloissa voi olla omia sääntöjä kuvaamisesta. Yleensä ravintoloissa ei katsella hyvällä toisten pöytäseurueiden kuvaamista, kun taas oman porukan kuvaamisessa saa yleensä apuakin tarjoilijalta. Kaupat eivät salli tiloissaan kuvaamista ja monissa kouluissakin kuvausoikeutta rajoitetaan. Jos kuvaat tilan haltijan ohjeiden vastaisesti, mutta pääset ulos kuvinesi, ei hän enää voi edellyttää kuvien tuhoamista, mutta voi vaikkapa antaa sinulle porttikiellon.
Kun otat kuvia ihmisistä, on sinun huomioitava yksityisyydensuoja sekä jotkin rikoslain pykälät (katso Opettajan tekijänoikeusoppaan sivut 91-98). Et saa kuvata ihmisiä heille noloissa tilanteissa etkä tilassa, johon sinulla itselläsi ei ole pääsyä. Kuvien julkaisun yhteydessä ei saa julkaista kuvattujen nimiä ilman heidän lupaansa, mikä tietenkin on yhä vaikeampaa Facebookin tehdessä jo automaattista kasvojentunnistusta. Tiettyyn organisaatioon (kuten vaikkapa kouluun) kuuluvien ihmisten kuvia ei myöskään saa julkaista ilman lupaa. Tällä perusteella minkään asiakastilan henkilökunnan kuvia ei saisi julkaista verkkoon ilman lupaa.
Kun kuvaan osuu teoksia, joudutaan pohtimaan tekijänoikeutta. Kuvassa sivuosassa esiintyvät teokset eivät ole ongelma. Jos siis kuvaat leikkiviä lapsia ja kuvassa on taustalla jokin patsas, antaa mennä vaan. Mutta jos kuvaat oleellisesti tällaisen patsaan, olet tekemässä patsaasta teoskappaletta. Sekä rakennuksia että julkiseen tilaan pysyvästi asennettuja teoksia saa kuvata, joskaan näitä kuvia ei saa hyödyntää kaupallisesti. Pysyvä tarkoittaa, että teos ei liiku paikaltaan ilman melko järeitä työkaluja. Rakenteisiin tai maahan kiinnitetty patsas on tyypillisesti tällainen teos, jonka siis saa kuvata, samoin kirkon seinään suoraan maalattu maalaus. Kehyksissä naulaan ripustettu teos sen sijaan ei ole pysyvästi asennettu, vaikka se olisikin ollut samassa naulassa vuosikymmeniä.
Todetaan nyt vielä, että yksityiskäyttöön saat toki kuvata niin paljon teoksia kuin vain jaksat, mutta jos jakelet kuvia verkossa, et voi enää vedota yksityiskäyttöoikeuteesi. Jos siis kuvaat tekijänoikeuden piirissä olevia teoksia, jotka eivät ole kuvassa sivuosassa ja jotka eivät ole pysyvästi rakenteissa kiinni, et saa jakaa näitä kuvia julkisesti saatika edes synttäriporukan kesken. Yksityiskopion saa antaa korkeintaan muutamalle lähipiirissä olevalle.
Voit tietysti myös arvioida tilassa olevan tuotoksen taiteellista omaperäisyyttä. Jos se ei ole riittävän omaperäinen ja teoskynnys ei ylity, ei se ole suojan piirissä lainkaan, joten sen kopioiminen kameralla on täysin sallittua.
Ammattikuvaaja88 sanoo
”Et saa kuvata ihmisiä heille noloissa tilanteissa etkä tilassa, johon sinulla itselläsi ei ole pääsyä.”
Tässä pieni virhe. Nimittäin saa myös kuvata henkilöä julkisella paikalla joka tekee jotain ”epänormaalia”. Julkaisu on aina asia erikseen ja lisäksi se mikä on hyvien tapojen mukaista mutta laki ei tätä kiellä.
Tarmo Toikkanen sanoo
Taidat olla oikeassa, eli ihmisiä halventavan kuvan tai tallenteen julkaisu (eli halvennuksen aiheuttaminen) on kiellettyä rikoslaissa, mutta pelkkä kuvaaminen yksityiskäyttöön ei.
Mutta jo kuvaaminen tilassa, johon ei ole pääsyä, on rikoslaissa salakatselua / salakuuntelua ja kiellettyä myös yksityiskäyttöön.