Saako Google Mapsia käyttää karttakuvien lähteenä opinnäytetyössä? Käyttöehdoissa kohdassa 2 b sanotaan, että sisältöä ei saa kopioida eikä tehdä johdannaisia. Miten tuo kopiointi pitää tulkita? Jos kyse on paperimuotoon saatettavasta opinnäytetyöstä, eikö siinä tehdä kopio alkuperäisestä sisällöstä? Kopio on toki vain pienestä osasta sisältöä joten menisikö se sitaatin piiriin?
Kun katsoo kotimaisia (ja miksei ulkomaisiakin) uutislehtiä ja televisiouutisia, niin käytännössä kaikki kopioivat surutta Googlen karttanäkymiä omiin uutisiinsa. Olet lukenut käyttöehdoista ihan oikean kohdan, eli käyttöehdot eivät anna lupaa sisällön kopiointiin tai muunteluun. Koska lupaa ei tule käyttöehdoista, on se löydettävä lakipykälistä.
Karttojen kohdalla ei teoskynnystä arvioida. Suomen laki sanoo, että kaikki kartat ovat suojan piirissä. Niinpä siis Googlella on yksinoikeudet karttoihinsa, eikä niitä voi vapaasti käyttää miten haluaa.
Sitaatti sinänsä on mahdollinen, jos todella voi perustella, miksi tarvitaan tietty karttanäkymä sitaatiksi. Koristeeksi niitä ei siis voi ottaa, mutta opinnäytetyön tekstin havainnollistamiseen kyllä. Opinnäytetyö on tieteellinen esitys, joten siihen saa ottaa kuvasitaattina mitä tahansa kuvia, jos ne sitaatinomaisesti tarvitaan asiaa havainnollistamaan. Luultavasti tämä kuvasitaattioikeus kattaa myös kartasta saadun näkymän eli kuvan. Lähteet esiin, kuten sitaatissa aina.
Sama kuvasitaattioikeus pätee myös päiväntapahtumien selostamiseen sanomalehdissä. Sen sijaan tv-uutisiin kuvasitaattioikeus ei ulotu, joten siellä Googlen karttoja kopioidaan lähetykseen joko tavalliseen sitaattioikeuteen uskoen tai sitten ihan vaan ”maan tavan mukaan” eli toimittajille ei tule edes mieleen, että kyseinen käytäntö olisi kiellettyä. USAn tv-yhtiöistä ei kuitenkaan kannattaisi ottaa mallia, koska ne toimivat fair use -periaatteen turvin, jota oikeutta ei Suomessa kuitenkaan ole.
Helppo ratkaisu jokaiselle on käyttää Googlen kartan sijaan OpenStreetMap-palvelun karttoja. Tämän palvelun kartat on joukkovoimalla rakennettu ja vaikka palvelu ei ehkä ole aivan yhtä kaunis kuin Googlen palvelu, kartat ovat avoimesti lisensoituja ja tietyillä kehitysmaiden alueilla paljon tarkempia kuin kaupalliset kartat.
Jos tarve on nähdä Suomen kartta-alueita, muuttuu maailma kevään lopussa. Valtioneuvosto taipui yleisen mielipiteen joulukuussa sallimaan Maanmittauslaitoksen julkaisemaan kaiken karttadatansa avoimena sisältönä 1.5.2012 alkaen. Tästä eteenpäin Googlen maksuttoman karttapalvelun lisäksi saatavilla on huomattavasti laadukkaampi kotimainen karttalähde, johon kotimaiset toimijat varmaankin siirtyvät. Maanmittauslaitoksen karttojen kopioiminen tarvittavissa määrin vaikkapa opinnäytetyöhön on samoin sallittua, paljon laajemminkin kuin kuvasitaattioikeuden perusteella. 1.5. alkaen, siis.
Antti sanoo
Nuo lehdissä yms. olevat Google Mapsin ”palat” ovat ihan sallittua Mapsin käyttöä, sillä siinä ei ole kopioitu mitään.
Nuo pienet kartat ovat pieni ”näkymä” Google Mapsiin, joka on nimenomaan sallittua (sama kohta a): ”access or use the Products or any Content through any technology or means other than those provided in the Products, or through other explicitly authorized means Google may designate (such as through the Google Maps/Google Earth APIs)”
Eli webbisivustot käyttävät Google Mapsia ”…through … means provided in the Products…” — käyttäen Google Mapsin tarjoamia palveluita.
Se mihin tuossa Google pyrkii on se, että itse karttadataa sinänsä ei saa kopioida eikä siitä saa tehdä uutta tuotetta.
Nykyisinhän Google muuten ottaa rahaa tietyn kynnyksen ylittävästä Mapsin käytöstä, eli jos (ihan laillisesti) sivustollasi oleva Google Maps -näkymä on kovasti suosittu, siitä joutuu sitten kohta maksamaan.
Tarmo Toikkanen sanoo
Hyvä tarkennus, Antti. Eri medioiden verkkosivuilla olevat Google Maps -upotukset ovat tietenkin sallittuja, koska juuri sitä Google haluaa tehtävän. Mutta jos karttanäkymästä ottaa kuvaruutukaappauksen ja sen pistää verkkosivulle, ollaan käyttöehtojen ulkopuolella. Printtimediassa tietenkin kuvakopio on ainoa tapa saada kartta käyttöön, mutta aika paljon näkyy myös verkon uutispalveluissa, että kartta on kopioitu uutisen kuvitukseksi eikä toteutettu upotuksena.
Google Mapsin osalta tosiaan vuoden lopulla tuli tieto, että rajapinnan todella suuri käyttö muuttuu maksulliseksi. Se ei kuitenkaan koske verkkosivuille tehtyjä karttaupotuksia, eli siitä ei tarvitse olla huolissaan. Maksullisuus koskee sovellusten (kännykkäsovellusten tai verkon karttasovellusten) laatijoita, jotka omalla kehittäjätunnuksellaan ovat hankkineet API-avaimen ja tehneet sopimuksen Googlen kanssa. Jos heidän sovelluksensa käyttö on kovin laajaa (esim. kännykkäsovellusta ladataan ja käytetään todella paljon), alkaa Google rahastaa karttansa käytöstä. Lähinnä tämä on ongelma karttadataa käyttäville non-profit-organisaatioille ja ilmaiseksi kännykkäsoftaa jakaville tahoille. Maksullinen kännykkäsovellus tuottaa moninkertaisesti kartta-APIn hintaan nähden.
Antti sanoo
Tarkoitin siis edellisessä kommentissani lehtien yms. webbisivuja. Tarkoititko itse painetussa mediassa olevia karttoja?