Viikon pulma: Mitä tekijänoikeuslakia (tai rikoslakia) sovelletaan, jos minä Suomessa istuskeleva suomalainen laitan kalvoja tai muuta matskua vaikkapa Youtubeen (amerikkalainen firma, jolla toimipiste Suomessa)? Onko omalla sijaintipaikallani merkitystä? Esim. voinko lentää USAan, julkaista siellä jotain Slidesharessa USA:n parodiasäännöksen tai fair use -säännöksen nojalla, ja sitten lentää Suomeen?
Maassa maan tavalla. Tällä periaattella on päästy pitkälle, mutta nyt digiaikana alkaa hämärtyä, missä itse kukin meistä on. Ruumis voi olla Suomessa, mutta jos tuotokset syntyvät muualla Euroopassa olevalle palvelimelle ja ne julkaistaan USAlaisessa palvelussa, niin mitenkäs tämä homma nyt sitten menikään? Tilanne on hankala ja tästä syystä onkin lukuisia kansainvälisiä sopimuksia, joilla eri maiden lainsäädäntöä pyritään yhtenäistämään, jotta ongelma vähenisi. Käytännössä Euroopassa tekijänoikeuslait ovat varsin yhteneväiset eikä USAnkaan laissa ole valtavia eroja.
Nykyisin perustulkinta menee siten, että ihmisen toimintaa säätelevät niiden maiden lait, joissa teko tehdään (eli missä tekijä on fyysisesti) sekä missä teon seuraukset koetaan. Ruotsalainen ammattimetsästäjä ei siis saa rajan tuntumassa Ruotsin puolelta ampua Suomen alueella olevaa metsoa, jonka metsästäminen kaupallisesti on maassamme kiellettyä. Sen sijaan Ruotsissa ammuttu metso voidaan myydä suomalaiseen ravintolaan herkkuruoaksi.
Ruumiin maantieteellinen sijainti on edelleen varsin tärkeä tekijä. Kun olet fyysisesti Suomessa, on sinun toimittava Suomen lakien mukaisesti. Jos teet jotain Suomessa laitonta ulkomaisen palvelimen kautta, voidaan sinut edelleen tuomita Suomessa, vaikka toiminta olisi sallittua tässä toisessa maassa.
Jos taas teet verkossa jotain, joka on laitonta tietyn palvelimen tai palveluntarjoajan kotimaassa, voidaan sinua vastaan nostaa syytteet siellä. Jos syytös on riittävän vakava ja Suomella on rikollisten siirtosopimus, voidaan sinut jopa väkisin kuskata paikan päälle vastaamaan syytteisiin. Lievemmissä tapauksissa sinut voidaan ottaa rajalla kiinni, jos satut fyysisesti matkustamaan kyseiseen maahan ja sinulle on muodostunut rikosrekisteri.
Palveluntarjoajan osalta palvelun käyttöehdoissa lukee, minkä maan mukaan palvelua käytetään. Pienempien yhtiöiden tapauksessa tämä on niiden kotimaa, kansainvälisten suuryritysten tapauksessa taas yleensä lähimmän tytäryhtiön sijaintivaltio.
Palaten esittämääsi esimerkkiin voit hyvin matkustaa USAhan, tehdä siellä fair use -oikeuteen perustuen jotain tarpeellista ja julkaista tuotoksesi USAlaisella palvelimella. Mutta jos tekemäsi aineisto on suomenkielistä, on aika selvää, että kohdeyleisösi on Suomessa, joten tekemisiäsi voitaisiin hyvinkin arvioida myös kotimaisen lainsäädännön vinkkelistä.
Jos tekemäsi aineisto on englanninkielistä, voitaisiin sen lainmukaisuutta teoriassa arvioida kaikkien planeettamme valtioiden lakien mukaan, koska englanti alkaa olla yleiskieltä (suurin äidinkielenään englantia puhuva valtio on Intia). Tämähän ei koske pelkästään tekijänoikeuslakia vaan muitakin lakeja. Jos tekemäsi aineisto loukkaa tietyn valtion erikoisia säännöksiä, aineistosi voidaan kieltää kyseisessä valtiossa. Tästä on nähty esimerkkejä, kun koko YouTube on ajoittain suljettu tietyissä valtioissa, koska palvelusta löytyy jonkin paikallisen lain mukaan hankalaa sisältöä.
Eli: maassa maan tavalla, verkkopalveluissa ko. palveluiden käyttöehtojen määräämällä tavalla ja yleisesti ei kannata räikeästi rikkoa mitään kulttuurisia tabuja, koska tarpeeksi häiritsevään toimintaan löytyy kyllä jokin laki, jolla toiminta lopetetaan.