Suomen suurin opetusteknologian tapahtuma ITK alkoi taas. Myös tekijänoikeudet ja avoimet sisällöt ovat esillä sen runsaassa tarjonnassa. Tässä omat poimintani.
Torstaina ohjelmassa on muutama avoimiin sisältöihin liittyvä puheenvuoro.
- Ylen Tuija Aalto, Verkkoviestintätaidot avoimuuden aikakaudella (11.00, sali 22) pohtii monimediajulkaisijan näkökulmasta muuttuvaa mediakenttää avointen sisältöjen rooliakin sivuten.
- Eric Duvalin kutsupuheenvuoron aihetta ei tiedetä, mutta se voi hyvin kosketella avointa opetuskulttuuria (11.00, sali 36).
- Otavan Teuvo Sankila ja Eedun Harri Ketamo, Aktiivinen sisältö oppimisen tukena – digioppimateriaalien tulevaisuus (12.30, sali 25) tuovat kirjakustantajan näkökulman oppimateriaalin tulevaisuuteen ja avoimiin sisältöihin.
- Jarmo Viteli vetää teemaseminaarin aiheella Kirjaton koulu – Sähköisten oppimateriaalien uusi tuleminen – Learning Apps and Pay only by Use (15.30, sail 22) antanee monipuolisen käsittelyn oppisisältöjen uusista muodoista ja liiketoimintamalleista.
Ja tässä oli vasta ensimmäinen päivä! Perjantaina jatkuu ja olen itsekin silloin äänessä:
- Tarmo Toikkanen, Mitä jokaisen opettajan tulisi tietää tekijänoikeudesta (9.30, sali 13). Jotkut muistanevat puheenvuoroni viime vuodelta, jossa kävin kunnianhimoisesti koko tekijänoikeusvyyhden läpi 20 minuutissa tavoitteenani antaa kuulijoille eväät ymmärtää tekijänoikeuksia. Tänä vuonna en tee niin. Vuoden verran lisää aiheesta kouluttaneena olen todennut, että tekijänoikeuksien ymmärtäminen ei ole useimmille tarpeen. Kyseessä on kuitenkin keinotekoinen järjestelmä, joka ei ole looginen. Tänä vuonna annan selkeät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin sen enempää selittelemättä. Ne, jotka haluavat paneutua aiheeseen ja ymmärtää lain rakenteita, voivat tutustua tämän blogin viikon pulmiin, tilata KOTEK-hankkeen kautta omaan kouluunsa maksutonta syventävää koulutusta tai ihan vain hankkia Opettajan tekijänoikeusoppaan iltalukemiseksi. Nykäisemällä minua hihasta ITK:ssa saat 10% alennuksen kirjasta. Voit nähdä minut vaikkapa Matkatoimisto Somessa, Nyt Pelittää! -roolipelissä, posterikäytävällä tai eEemeli-gaalassa.
- Elias Aarnio, Sosiaalisen median palveluiden käyttöehdot ja opetus – missä mennään? (9.00, sali 35) on samaan aikaan oman puheenvuoroni kanssa, mutta suosittelen sitä silti, sillä Elias kertoo asiat niin kuin ne ovat. Hän on tehnyt mm. OPH:n Sosiaalisen median käyttöehdot -oppaan, joka on korvaamaton apu opettajille.
- Eero Sormunen ja Heidi Eriksson, Wikipediaan kirjoittaminen oppimistehtävänä – toimiiko? (10.15, sali 21) tarkastelevat erään avoimen sisältöpalvelun mielekkyyttä oppimistehtävissä.
- Leena Vainio vetää teemaseminaarin aiheella Avoimet oppimisratkaisut (11.00, sali 35), jossa käsitellään mm. AVO-hankkeen tekemisiä, ope.fi-taitotasojen uudistusta ja jotain poleemista tekijänoikeuksista (taas joku Toikkanen äänessä…).
ITK:ssa ollessasi kannattaa piipahtaa alakerran torilla. Ja kai siellä näyttelynkin puolella olisi hyvä pyörähtää – jos ei muuta niin karkit keräämässä. 🙂
Kaikesta tiukasta ohjelmasta huolimatta: Ota ITK:ssa rennosti, jätä aikaa toisten kanssa jutteluun. Ja jos haluat kokea jotain aivan erilaista, Sometu-verkoston järjestämä Nyt Pelittää! pedagoginen strateginen roolipeli ei jätä ketään kylmäksi (edellisinä vuosina Sometu on järjestänyt mm. oikeaoppisen learning cafén sekä yli 100 hengen live/virtuaalisen kalamaljan). Tämän vuoden tempaukseen eli roolipeliin pääset osallistumaan ihan vain kävelemällä saliin 23-24 torstaina 19.4.2012 ennen klo 14.00. Ystävälliset ihmiset ottavat sinut vastaan ja rakentavat joukkueen ympärillesi. Teillä on sitten kolme tuntia aikaa pelastaa vuoden 2025 koulu. Ja vielä on aikaa rakentaa oma tiimi ja ilmoittaa se mukaan. Etävahvistukset ovat sallittuja, netin käyttö ei ole huijausta!