Viikon pulma: Missä määrin voin laillisesti näyttää kuvia opetuksen yhteydessä?Tarvitsen taidekuvia esimerkkeinä tyylikausista, tekniikoista yms. sekä mallivalokuvia, kun tutkimme, miten piirtää koira, ukonilma, pilvenpiirtäjä tms.
Voit tuoda kuvia (tai taidetta) opetukseen monilla eri tavoilla:
- Voit tuoda taideteoksien fyysisiä kappaleita opetustilaan. Voit käyttää itse omistamiasi tai muuten lainaan saamiasi kappaleita. Jos lainaat tai vuokraat taideteoksen suoraan taiteilijalta, tarvitset luvan sen julkiseen esittämiseen.
- Opetuksen esitysoikeus antaa sinulle oikeuden käyttää videoprojektoria (tai diaprojektoria) aineiston esittämiseen. Voit vaikkapa käyttää selainta ja sen kautta esittää netissä olevaa aineistoa (paitsi videoaineistoa).
- Jos kopioit netissä olevia kuvia omalle koneellesi ilman erillistä lupaa, olet tällöin tekemässä yksityiskopioita, joita et voi enää esittää julkisessa opetustilanteessa. Perusasteen ja toisen asteen opetustilanteet ovat pääosin yksityisiä, joskin tämä on poliittisesti arka ja kiistanalainen aihe.
- Tekijänoikeudet vanhenevat 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Kaikki taide, jonka tekijät ovat kuolleet vuonna 1941 tai sitä ennen ovat siis tekijänoikeudesta vapaita ja niiden kopiointi ja hyödyntäminen ei ole mitenkään rajoitettua. Erinomainen lähde taidekuviin on Wikimedia Commonsin taideosio, joka sisältää lähes kaiken vanhemman taiteen aikakausittain, tekijöittäin, maittain, tyylisuunnittain yms. luokiteltuna. Taideteoksia kuvanneet henkilöt ovat julkaisseet valokuvansa avoimella lisenssillä, mikä mahdollistaa niiden liittämisen Commonsiin.
- Tavanomaiset valokuvat ovat lähioikeuksien piirissä automaattisesti. Niiden kopiointi on siis samalla tavalla rajoitettua kuin taiteenkin (jonka suoja-aika on voimasas). Lähioikeus kuitenkin suojaa vain itse kuvaa, ei sen aihetta. Tavanomaisen valokuvan aiheen voi siis vapaasti toisintaa eri mediassa, vaikkapa vesiväreillä tai lyijykynällä, valokuvaa mallina käyttäen.
- Voit tulostaa ja valokopioida kuvia verkosta koulun valokopiolisenssin perusteella (korkeintaan 20 kuvaa / sivusto).
- Jos opetusaineistosi täyttää tieteellisen esityksen tunnusmerkit, voit käyttää kuvasitaattioikeutta ja ottaa netistä mitä tahansa kuvia, joita tarvitset esityksesi selventämiseksi. Kuvia ei siis voi ottaa koristeiksi, vaan niiden on liityttävä esityksen muuhun tekstiin.