Jatkamme blogissa syksyn ajan viikon pulmien julkaisua. Joka maanantai julkaisemme yhden opettajaa askarruttaneen tekijänoikeuspulman sekä siihen perusteellisen vastauksen. Lähetä pulmasi meille! Saat henkilökohtaisen vastauksen viipymättä.
Viikon pulmaksi käy melkeinpä mikä tahansa tekijänoikeuksiin tai yksityisyydensuojaan liittyvä tenkkapoo. Se voi olla teoreettinen pohdinta, tulevan toimintatavan oikeellisuuden varmistusta, menneen käytännön kyseenalaistamista, tai ihan mitä vain. Emme syyllistä, vaan kerromme, mitä laki sanoo ja miten tilanteessa kannattaa toimia. Saat vastauksen henkilökohtaisesti ilman sen suurempia viiveitä. Pulmasta ja sen vastauksesta muokataan myöhemmin julkaistava viikon pulma, jonka yksityiskohdat poistetaan, jotta sitä ei voi yhdistää sinuun (ellet niin halua).
Lähetä pulmasi vastattavaksi:
Nilla Pieski sanoo
Kysymys: onko tietoa miten menee valokuvien suoja-aika, kuva on otettu vuonna 1962. Kuvan otti pohjoisessa lomamatkalla ollut pariskunta, joka teetti siitä myöhemmin postikortteja. Nainen josta kuva otettiin, saa tietää vasta nyt, että siitä kuvasta on aikoinaan tehty postikortti. Postikortti pompsahti vasta nyt esille. Voinko käyttää kuvaa kirjassa, jossa kirjoitetaan kuvan naisen koulunkäynnistä ja elämästä?
Tarmo Toikkanen sanoo
Nyt on tärkeä erottaa valokuvaajan lähioikeus sekä kuvatun henkilön yksityisyydensuoja. Tavanomaisen valokuvan suoja-aika on 50 vuotta valmistumisesta, eli suoja-aika on umpeutunut. Valokuvaajalla ei siis ole mitään osaa eikä arpaa valokuvan julkisessa käytössä.
Mutta jos ja kun valokuvassa on tunnistettavasti kuvattu henkilö, on tällä henkilöllä sanomista kuvan julkisesta käytöstä. Käytännössä yksityisyydensuoja heikkenee vasta pari vuosikymmentä kuoleman jälkeen, joten kuvan käytölle kirjassa olisi hyvä saada kyseisen henkilön (tai tämän perikunnan) suostumus. Valokuvaajalta ei tosiaan lupia tarvita.