Maassa maan tavalla, eikö vain? Mutta jos käytät USAssa toimivaa verkkopalvelua, on sinun käytännössä toimittava Suomen lakien lisäksi myös USAn lakien mukaan. USA on pahamaineinen valtavista tekijänoikeuskorvauksista, joita piraateille on langetettu. Miten niihin oikein päästään?
Tekijänoikeusasiat ovat siinä mielessä erikoistapaus USAssa, että oikeustapauksen voittaa vaikkei mitään konkreettista vahinkoa olisi tapahtunut. Tekijänoikeuksien haltijan haastaessa jonkun oikeuteen ei siis tarvitse osoittaa, että jotain taloudellista haittaa olisi syntynyt. Riittää, kun omistaja voi osoittaa, että omistaa teoksen ja että sitä on riittävän samankaltaisesti kopioitu tai käytetty muualla ilman hänen lupaansa.
Sitten vain päätetään sopivasta korvauksesta, jury-menettelyllä. Vahingossa tehdystä loukkauksesta korvaukset vaihtelevat 750–30000$ välillä, tahallisessa loukkauksessa 750–150000$. Päälle tulevat tietysti lakikulut. Ja tuo korvaushan on per yksi luvatta käytetty teos. Kun Joel Tenenbaum opiskeluaikoinaan kopioi netistä 30 musiikkikappaletta, sain hän pitkän oikeuskäsittelyn jälkeen korvata 675000$ oikeudenhaltija Sonylle. Korvauksen minimi olisi ollut 22500$ ja maksimi hulppeat 4,5 miljoonaa (30 kertaa minimi ja maksimi). Tätä summaa pidettiin ilmeisesti hyvänä kompromissina. Eräs tuomari ehti välissä pudottaa summan kymmenesosaan, pitäen korvausta epäoikeudenmukaisena, mutta hinta pompsahti sitten taas ylös.
Tekijänoikeuksia ei voi USAssa siirtää sanallisesti, vaan aina tarvitaan kirjallinen sopimus. Oikeudet voivat siirtyä sopimuksella myös työnantajalle. USAssa tekijänoikeus syntyy automaattisesti kuten muuallakin sivistyneessä maailmassa, mutta sen voi myös erikseen rekisteröidä 35$ hintaan. Kun tekijänoikeus tiettyyn teokseen on rekisteröity, pääsee käräjöimään liittovaltiotasolla ja saamaan yllä mainittuja muhkeita korvauksia. Käytännössä kaikki vähänkään kaupallisesti kiinnostavaa aineistoa tuottavat tahot rekisteröivät tekijänoikeutensa rutiininomaisesti.
Tämä tiivistelmä perustuu mm. Joseph Leonen pitämään tekijänoikeusluentoon, jonka voit itsekin katsoa.