Vuosia sitten musiikinopettajat totesivat Spotifyn käteväksi palveluksi musiikin esittämisessä. Vihdoin raskaista cd-salkuista pääsisi eroon. Spotify-palvelu oli kuitenkin vuosia pannassa. Lakitulkinnat ovat onneksi muuttuneet nettipalveluiden käytön eduksi.
operight.fi-sivusto ratkoo tekijänoikeuspulmia kiitettävän neutraalisti. Sivustolla on ollut vuoden 2015 lopusta asti ohje, jossa todetaan, että laissa oleva opetuksen esitysoikeus on vahvempi kuin Spotifyn käyttöehto, joka rajaa käytön yksityiskäyttöön, joten Spotifyn käyttö opetuksessa on siis sallittua. Kerromme siitä nyt asenteella ”parempi myöhään kuin ei silloinkaan”.
Kirjoitimme Spotifystä ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja argumentoimme juuri tällaisen tulkinnan puolesta. Tuohon aikaan tekijänoikeusjärjestöt tuomitsivat Spotifyn ja vastaavat biisikaupat jyrkästi, juurikin vedoten palveluiden käyttöehtoihin, joissa sallittiin vain yksityiskäyttö.
Vuonna 2013 kirjoitimme, että Teoston kuntaluvassa linjattiin Spotifyn käyttö sallituksi. Sama lupa salli kunnan työntekijöille myös biisikopioiden tekemisen kunnan omistamista musiikkitallenteista. Ja vuonna 2015 siis puolueeton Operight-palvelu totesi, että lain sana on vahvempi kuin käyttöehtojen, ja julkaistua musiikkia voi esittää Spotifysta ja sinänsä mistä tahansa vastaavasta musiikkipalvelusta.
Operight-palvelun linjaus on sinänsä merkittävä, että se ei koske vain musiikkia, vaan mitä tahansa sisältöpalveluita:
”Tekijänoikeuslain 21 §:n poikkeussäännöksellä on kuitenkin vahva sivistyksellinen ja opetuksellinen päämäärä, ja pykälän katsotaankin ajavan Spotifyn käyttöehtojen ohi.” —operight.fi
Muistetaan kuitenkin, että videomateriaalin osalta laki rajaa esitysoikeudesta pois ”elokuvateokset”. Käsittelimme aiemmin tänä vuonna sitä, minkälaiset videot ovat ”elokuvateoksia” joita ei opetuksessa voi esittää.
Ville Virtanen sanoo
Teidän olisi syytä vetää tämä sivu alas, koska virheellistä tietoa. Spotifyn kuluttajaversioita, Free ja Premium, ei ole laillista käyttää koulussa.
Siihen tarkoitukseen voi käyttää Spotifyn yritysversiota, Spotify Business-palvelua, joka saatavissa esim tuolta http://www.telia.fi/spotifybusiness
Kts tarkemmin
https://operight.fi/artikkeli/musiikki/musiikin-soittaminen-valitunnilla
http://kopiraitti.fi/aineistojen-kaytto/musiikki-ja-nuotit/musiikin-esittaminen-opetuksessa/
Tarmo Toikkanen sanoo
Hei! Mainitset väitteesi perusteella Operightin artikkelin välitunnilla soittamisesta. Mutta välitunti on eri asia kuin oppitunti. Kannattaa tutustua tähän Operightin artikkeliin, joka ainakin tällä hetkellä toteaa, että asia on epäselvä: https://operight.fi/artikkeli/musiikki/saako-spotifysta-soittaa-musiikkia-oppitunneilla-opettajan-omalta-tililta
Matti Ruippo sanoo
Onkohan asiaan tullut selkeyttä?
Tarmo Toikkanen sanoo
Eipä ole. Odotellaan tässä DSM-direktiivin toteutusta syksylle 2021, sitten asia varmaan selkiää.
Heidi-Tuulia Eklund sanoo
Joko asiaan on tullut selkiytystä?