Musiikin samplaus tarkoittaa toisten muusiikkikappaleiden tallenteiden pätkien käyttöä uudessa musiikissa. Tyypillisesti DJ:t klubeilla käyttävät tätä tekniikkaa. Koska kaikki äänitallenteet ovat lähioikeuksin suojattuja, edes pieni parin sekunnin pätkä siitä on lain suojaama ja käytölle on löydettävä lupa. Nyt EU:n tuomioistuin on antanut päätöksen, joka vahvistaa tämän tulkinnan, eli pätkien ottaminen toisista kappaleista edellyttää lupaa (yle).
Miksi tämä sitten on uutinen? Koska Saksassa samplausmusiikki on tähän mennessä ollut oikeuden mielestä sallittua. Nyt EU-tasolla tuli päätös, että ei ole.
Mitä tämä sitten tarkoittaa? Klubeilla soittavien tiskijukkien osalta ei juuri mitään, sillä he ovat pääsääntöisesti toimineet lainvastaisesti muutenkin, mutta oikeudenhaltijoita tämä toiminta ei ole kiinnostanut, koska siinä ei raha liiku.
Sen sijaan ne DJ:t, jotka innostuvat levyttämään omia kappaleitaan, joissa käytetään samplaustekniikkaa, ovat nyt välittömästi vahingonkorvausuhan alla ellei heillä ole lupaa jokaisen yksittäisen samplen käyttöön niiden oikeudenhaltijalta (useimmiten levy-yhtiöltä). Saa nähdä, miten sample-musiikit alkavat hävitä netin musiikkipalveluista…
Koulun musiikinopetukselle tämä päätös ei suurta muutosta tee. Pienen pätkän musiikista saa jo nyt ottaa esim. sitaattitarkoituksessa, mutta oppilaitosten kopiolupaan kuuluva muunteluoikeus ei koske musiikkia, joten sample-musiikin tuottaminen opettajan tai oppilaan toimesta on entistä selvemmin lainvastaista eli sitä ei saisi tehdä. Toki, jos oppilas oma-aloitteisesti samplaa itsekseen, hän tekee sen yksityistoimintanaan eikä siihen koulun tarvitse puuttua. Jos oppilas esittää tätä musiikkiaan oppitunnilla, ollaan kuitenkin jo lain väärällä puolella, valitettavasti.