Tekijänoikeudet ovat yksi rajoite, jonka kanssa opettajien on jatkuvasti tasapainoiltava. EU:n DSM-direktiivi toi mukanaan mm. muutoksen, että opetuksessa on voitava käyttää mitä tahansa aineistoa ”yksinomaan opetuksen havainnollistamiseen”. Ensi syksystä alkaen lienee Suomessakin päivitetty lainsäädäntö, joka sallii mm. videoiden käytön havainnollistamisessa.
Maaliskuussa OKM julkaisi lakiluonnoksen, joka on vihdoin menossa eduskunnan esittelyyn toukokuussa. Luonnos poikkeaa huomattavasti viime syksynä esitellystä luonnoksesta, ja tässä muutoksessa näkyy selvänä Kopioston ja tekijänoikeusjärjestöjen voimakas lobbaus oman tulovirtansa ja relevanssinsa säilyttämiseksi. Lobbaus on selvästi onnistunut, koska ministeriössä on vaihdettu vastuuvalmistelijat sekä palkattu lisähenkilöitä, joiden puolueettomuus on kyseenalainen.
Vaikka tämä suunnanmuutos aiheuttaakin isompia haasteita kulttuuriorganisaatioiden ja tekoälytutkimuksen alueille, opetuksen tilanne muuttuu ainakin nykytilaan verraten parempaan suuntaan.
Aiempaan verrattuna saa opetuksessa kohta (luultavasti syyslukukaudesta 2022 alkaen) esittää mitä tahansa aineistoja havainnollistamistarkoituksessa, myös video- ja elokuva-aineistoa. Lupa tähän esittämiseen tulee ensisijaisesti sopimuslisenssistä, ja vain jos lisenssiä ei ole saatavalla, saa esittämisen tehdä ilman luvan hakemista.
Nämä sopimuslisenssit ovat siis käytännössä niitä kopiointilupia, joita oppilaitokset nykyisinkin maksavat tekijänoikeusjärjestöille. Ne maksetaan OKM:n toimesta (perus- ja toinen aste) tai oppilaitosten yhteislisenssillä (korkea-aste), mutta esim. vapaan sivistystyön oppilaitosten on lisenssit hankittava itse. Lisäksi yksittäisten elokuvien esittämisestä voi joutua maksamaan kertaluonteisia maksuja.
Nähtäväksi jää, minkälaisia opetuksen havainnollistamiskäytön sopimuslisenssejä suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt tulevat neuvottelemaan tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa ja oppilaitoksille tarjoamaan. Maalaisjärki sanoisi, että yhden elokuvan havainnollistamiskäytön tulisi olla huomattavasti edullisempaa kuin esittämislupa viihdekäytössä (jollaisia lupia nykyisinkin oppilaitoksille myydään).