Käyttöehtoja ei kukaan lue, mutta ne ovat valitettavasti tärkeitä. Kopiokissa pitää opettajan kaidalla tiellä tämän harkitessa uuden verkkopalvelun käyttöönottoa.
Lataa sarjakuva tulostuskelpoisena PDF-tiedostona.
Tässä sarjakuvassa on kuvattu se pahin tilanne, eli verkkopalvelu, joka ei millään tavalla kunnioita käyttäjiensä yksityisyyttä. Valtaosa palveluista on USAssa, jossa laki ei suojele kuin oman maan kansalaisia, joten eurooppalaisten tiedot ovat siellä vailla lain suojaa. Moni suosittu palvelu on liittynyt ns. Safe Harbour -menettelyyn, jossa ne vakuuttavat kunnioittavansa eurooppalaisten yksityisyydensuojaa. Tämäkään ei kuitenkaan ole tae tietojen pysymiselle suojassa. Ja kuten viime aikoina on uutisista nähty, USAn tiedustelupalvelulla on lähes rajaton pääsy kenen tahansa ulkomaalaisen tietoihin, jotka sijaitsevat amerikkalaisten yhtiöiden palvelimilla. Tällaisia ovat mm. Facebook, Microsoft ja Google. Lisäksi käytännössä kaikki verkkoliikenne Suomesta USAhan kulkee Britannian ja Ruotsin läpi. Molempien valtioiden tiedustelupalveluilla on täydet oikeudet valvoa kaikkea verkkoliikennettä, joten kaikki USAlaisissa palveluissa jakamasi tiedot ovat käytännössä ainakin kolmen valtion tiedustelupalveluiden tiedossa.
Lisätietoja:
- Sosiaalisen median käyttöehdot opetuksessa, Opetushallituksen julkaisu, kirjoittajana Elias Aarnio
- Tarvitaanko vanhempien lupa oppilaan verkko-opiskeluun?
Petsku sanoo
Ruotsin ja Britannian tiedustelupalvelut eivät pääse HTTPS-salattuun liikenteeseen käsiksi (oletan, että man in the middle HTTPS-certtien tehtailu olisi havaittu) ja Googlen sekä Facebookin palvelut toimivan sen yli.