Kopiokissa kohtaa uransa pahimman haasteen. Sarja päättyy.
Lataa sarjakuva tulostuskelpoisena PDF-tiedostona.
Verkkovideoiden esittäminen kouluopetuksessa on jokapäiväistä toimintaa, mutta vanhentuneen lain kannalta on täysin epäselvää, onko se sallittua.
- Onko verkkovideo ”elokuvateos”? Jos on, sen esittäminen ei ole sallittua, koska laissa on elokuvateokset rajattu opetuksen esitysoikeuden ulkopuolelle. Laissa käytettyä sanaa ”elokuvateos” ei ole tietenkään määritelty missään, mutta konservatiivinen tulkinta on, että mikä tahansa video, joka ylittää teoskynnyksen, on elokuvateos. Muitakin tulkintoja voisi perustellusti esittää (katso oppaan sivu 82).
- Onko luokkahuoneessa tapahtuva toiminta tekijänoikeudellisessa mielessä julkista? Tekijänoikeusneuvoston lausunnot asiasta yleensä antaisivat ymmärtää, että perusopetuksen kaltainen tilanne ei ole julkinen (jolloin esittäminen olisi sallittua), mutta yksi lausunto, TN1987:2, sanoo ristiriitaisesti, että on. Onko kolme vuosikymmentä vanha lausunto (joka jo aikanaan herätti ristiriitoja) nykyisin pätevä? Kukaan ei tiedä (katso oppaan sivu 78).
Turvallista on sanoa, että kyseinen toiminta on nykylain käsiteavaruuden ulkopuolella eikä siis voida sanoa, onko se sallittua vai ei.
Koska videoaineiston jättäminen kokonaan pois opetuksesta olisi absurdia, suosittelemme ns. ”empaattista esittämisperiaatetta”. Kun harkitset tietyn verkkovideon esittämistä, asetu videon tekijän asemaan: Mitä mieltä hän olisi, jos saisi kuulla, että olet esittänyt videon opetuksessa. Jos hän vain tykkäisi siitä, esittäminen on luultavasti turvallista. Jos häntä se harmittaisi, parempi jättää esittämättä, tai hankkia esityslupa tekijänoikeusjärjestöltä tai tekijältä itseltään.
Olli-Pekka Wallin sanoo
Vaikka teos olisi nk. elokuvateos niin teoksen lisenssi määrittää sen käyttöoikeudet ei tekijäinoikeudet tai teoksen levittämistapa. Tekijäinoikeudella määritellään ne tavat millä elokuvateoksen kopiolla voidaan tienata ja sitä myötä myös käyttötavat.
Otetaan tässä esimerkiksi Star Wrek:n The Pirkining elokuva joka on lisenssoitu Creative Commons lisenssillä. Miksi muka tekijäinoikeudet estäisi tämän elokuvan esittämisen olisi estetty luokkatilassa kun se on vapaasti kaikkien käytettävsissä ? Elokuvan tekijät eivät myöskään omaa osuuttaan valtion maksamasta luvasta teoksien käyttämisestä opetukseen eli lisenssistä jolla voidaan vain kontrolloida sopimusosapuolen toisen hallinnoimia lisenssipoolia.
Tarmo Toikkanen sanoo
Olet toki oikeassa, että teoksen lisenssi eli käyttölupa voi antaa luvan vaikkapa opetuksessa esittämiseen. CC-lisensoidut videot ovat kuitenkin häviävän pieni harvinaisuus nettivideoiden joukossa. Ongelma koskee kaikkia niitä muita videoita, joihin tekijä ei ole erikseen antanut käyttölupaa.
Valtion maksama lupa kattaa vain tietyt TV-kanavat, ei lainkaan elokuvia eikä verkon videoklippejä.
kaisa sandberg sanoo
Opetuskäytössä käytän youtube videomateriaalia havainnollistamisen apuna, videot ovat opetus/havainnollistamisvälineitä,.Niistä opitaan oikeita asioita siis keskustellaan meneekö oikein pitäisikö tehdä toisin.
kaisa sandberg sanoo
Käyttämäni videot ovat OPH:n rahoittamia ja opetuskäyttöön suunnattuja 1-2 min kesto, ohjausta ei ainakaan tunnista
Sam sanoo
TekijäL § 23: ”Laillisesti hankitun videolle talennetun elokuvateoksen myyminen tai lahjoittaminen toiselle ei ole sallittua” Eli jos olen vaikka jonkun Marvel-leffan, en saa myydä tai antaa sitä kellekään toiselle? Kuka tämmöstäkin valvoo jos yksityiskäyttäjä myy tai antaa toiselle yksityiskäyttäjälle? Vai tarkottaako tämä, että ei saa saattaa suuren yleisön tietoon tai varsinkaan kerätä suurta taloudellista hyötyä? Isoissa leffoissahan lähinnä henk.koht. taloudellinen hyöty on se isoin tekijä. Sitäpaitsi nykyään on monia kopiomista estäviä tekijöitä kaupallisissa filmeissä, eikö?
Tarmo Toikkanen sanoo
Mistäköhän olet tuon lakipykälän löytänyt? Sellaista ei ole meidän tekijänoikeuslaissamme. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404#L2P23